Interessant kveld

Share

Kveldens sending i Valle Radio såg eg fram til då eg fekk sjå programmet og fann ut at Siri skulle snakke med Stig Wernø Holter. Han er professor på Grieg-akademiet i Bergen og står bak arbeidet med Nytt norsk salmeleksikon. Det er no fullført, kunne han fortelje, det vart fire bind og nesten 3000 sider. Dei tre første binda tek for seg alle salmene som er felles for dei to siste salmebøkene, medan det sist har med dei som bare finst i Norsk salmebok 2013.

For ein som er over middels interessert i salmesang, det har sikkert dei som har høyrt programma mine i Valle Radio i 20 år oppdaga for lenge sidan, vart det ein interessant samtale som gav perspektiv på salmebok og salmesang. Tidlegare i dag leita eg fram Salmeboka minutt for minutt og spelte nokre episodar for å kome i rett stemning.

Eg fekk ei salmebok i gåve frå Hylestad kyrkjelyd då dei jubilerte for nokre år sidan. I dag vart eg betre kjent med den, mellom anna fekk eg vite at det er salmer på 17 språk i salmeboka og 15 på kvart av dei samiske språka og kvensk. Det visste eg ikkje. Vi fekk høyre Mari Boine si tolkning av Mitt hjerte alltid vanker, men også ein nydeleg versjon av den tyske adventssalma Die Nacht ist vorgedrungen, omsett til nynorsk av Bjarne Nordheim: Det langt på natt mun vera. Stig Wernø Holter meinte den burde blitt brukt meir, og då eg høyrde den med orgel og kyrkjelyd, er eg enig, det var ei flott salme med ein spesiell dåm.

I programmet fekk vi også vite at kyrkjemusikarutdanninga i Bergen er lagt ned, det vart for få studentar. No er det bare slik utdanning i Oslo, Trondheim og Tromsø.

Det spørs om eg tør å ønske meg ei så dyr jolegåve, men den hadde vore kjekk å ha, sjølv om eg ikkje lenger lagar salmeprogram i Valle Radio.

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.