Julegaver

Share

-Hva ønsker du å få til jul, spurte Margunn meg for et par uker siden.

-Jeg kan gjerne få bøker relatert til Setesdal, svarte jeg.

Barna tok meg på ordet, det er lenge siden det er blitt så mange bøker under juletreet som i år.

Når det gjelder bøker fra Setesdal, så fikk jeg både boka om Riksveg 9 av Leonhard Jansen og om Tamreindrifta i Setesdal av Kjell Bitustøyl. En skal ikke se bort fra at noe jeg finner der, blir lagt inn på Setesdalswiki framover. Jol i Setesdal lå også i en pakke.

Jeg har alt begynt å lese i boka om Riksveg 9, og jeg kan godt forstå at det første opplaget ble utsolgt, for den er interessant og Leonhard skriver godt. Flere ganger mens jeg leste undret jeg meg på hvordan han greier å holde styr på alle detaljene han har fått med og hvordan han har funnet stoffet og siden husket hvor han hadde det.

Han forteller også om boka til Reidar Tveito om bruer og særtrekk langs vegen. Den er jo også utsolgt etter det jeg vet. Litt rart å tenke på at jeg diskuterte ideen til ei slik bok med Reidar før han ga seg i kast med den.  Grunnen til det var at jeg mente at hver eneste bru på veien kunne være verd en artikkel på Setesdalswiki. I stedet ble det altså en bok, og nå kom ei ny bok. Fremdeles er nok ikke emnet tomt for vinkler man kan bruke om man vil fortsette.

Jeg gleder meg til å bla videre i boka, den fanger leseren så det er ikke lett å legge den bort. Man trenger ikke lese den fra perm til perm, men heller finne det man er interessert i og så rives man med til annet stoff. Man må jo undre seg over pågangsmot folk hadde for å ta en bytur i gamle dager. Perspektivet for folk som emigrerte til Amerika var jo en strabasiøs reise bare for å komme til kysten.

Dagens spørsmål:

19. oktober 1966 var ein merkedag i Setesdal. Kva skjedde då?

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.