Audun Frode Ringkjøb

Share

I kveld hadde Siri Johannessen fått med seg Audun Frode Ringkjøb i Postludium.  Å få med ein pensjonert organist i programmet er ein måte å få det meir levande på, og like etter at det var slutt, fekk eg ein telefon frå Niklos K. Besteland, som ville vite kva for eit orgel Ludger Lohmann spelte på. Då kunne eg fortelje, basert på opplysningane Siri hadde på Setesdalswiki-sida om kveldens program at det var frå Gabler-orgelet i benediktinerklosteret i Weingarten, Baden-Württemberg. Niklos meinte at orgelet var frå Johann Heinrich Christian Rinck (1770-1846)  si tid og slik synte tidsrett klang i dei to stykka i programmet:

  • «Orgelkonsert i F-dur: Fløyte-konserten», fra op. 55, 5. bind nr. 8.
  • «Tema (Andante) og variasjoner i C-dur over «Heil dir im Siegerkranz»».

Audun Frode Ringkjøb har ein artikkel på Wikipedia. Det er ikkje så mange organistar som får det, men han har også komponert korsanger, orgelstykker og instrumentalverker, spesielt for trompet og orgel. Artikkelen fortel også at han er interessert i lokalhistorie, og då dette kom opp som tema i samtalen, var han mest ikkje til å stoppe. I tilknytning til intervjuet med han før Postludium i kveld, fekk vi høyre eit flott stykke på tuba:

  • Vittorio Monti: «Cardas» arrangert av Øystein Baadsvik, spilt av Øystein Baadsvik og Musica Vitae chamber orchestra dirigert av Bjørn Sagstad. Fra albumet Tuba carnival (2003).

Det er ikkje ofte ein får så flott musikk på tuba, det var noko heilt anna enn korpsmusikk-tuba, som ofte blir brukt til å markere takt.

Siri lagar fine omtalar av programma sine på Setesdalswiki. Du kan lese om heile programmet i kveld på

Tysdagssending i Valle Radio 20190312

Ein tanke om “Audun Frode Ringkjøb”

  1. Hadde Niklos kontaktet meg kunne jeg fortalt mer, men nå kanskje du tar deg av resten av historien også?
    Den første kontrakten med Gabler ble undertegnet 6. juli 1737. Den ble revidert flere ganger, og en brann pluss økonomiske problemer i klosteret forsinket det ytterligere. Det ble vigslet 24. juni 1750. Gabler var en utmerket orgelbygger men dårlig forretningsmann, han ble helt ruinert av dette prosjektet. Dette er hentet fra artikkelen på engelsk wikipedia, og der er det også mer: https://en.wikipedia.org/wiki/Organ_of_the_Basilica_of_St._Martin_(Weingarten)#Architectural_history

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.