Ånd over ånder

Share

Pinsa er kanskje ikke helt over, så i kveld tar jeg med to artikler jeg skrev på Wikipedia. Den ene var fra 2010, den andre skrev jeg i år. Det er ikke så store artikler, men litt historisk informasjon om salmer vi har sunget i forbindelse med høytiden.

Apostlene satt i Jerusalem er en pinsesalme av Nikolai Frederik Severin Grundtvig. Den ble skrevet i 1843 og kom med i Psalmer til Himmelfartsfesten og Pindsen, saml. af I.F. og R. T. Fenger 1846. Salmen hadde opprinnelig tolv vers, men Vilhelm Andreas Wexelsen tok med versene 1-3 og 8-12 i sin salmebokutgivelse og disse åtte har blitt beholdt i senere salmebokutgivelser.

Salmen er en poetisk gjenfortelling av det som skjedde i Jerusalem pinsedag, slik det er skildret i Apostlenes gjerninger 2,1-4. Melodien er av Ludvig Mathias Lindeman og ble publisert i Melodier til Landstads salmebok i 1871.

«Ånd over ånder, kom ned fra det høye» er en pinsesalme skrevet av Johan Nordahl Brun. Den kom ut i samlingen Evangeliske Sange i 1786, mens han var sokneprest i Korskirken i Bergen. Salmen har tre vers og kan synges på samme melodi som Jesus, din søte forening å smake. Den står på nr. 217 i Norsk Salmebok.

Salmen ble oversatt til nynorsk av Bernt Støylen med tittelen «Heilage Ande, kom ned ifrå høgdi» og tatt med i hans Salmar og aandelege Songar som kom ut i Bergen i 1920. Denne versjonen kom med i Nynorsk salmebok i 1925.

Den Danske Salmebog står den på nr. 299.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.