Gamle bøker

Share

Etter at jeg i dag hadde vært i Sørlandsparken for å ha service på bilen, rotet jeg meg inn i NMS Gjebruksbutikk i Sørlandstunet. Innenfor døra var det møbler og pyntegjenstander i et stort lokale, så jeg lurte på om de ikke hadde gamle bøker i denne butikken.

Men så fikk jeg øye på noen hyller og rotet meg bort for å se om det var noe jeg kunne ta med meg. Det stod en plakat med 50% på alle varer utenfor døra, så jeg var visst kommet på rett sted til rett tid.

Og litt av hvert fant jeg jo også. Blant annet en tykk bok om Agder, men også et tynt lite skodespel i 5 vendingar av Jon Norstog om Kong David fra 1921. Jeg lurte på hvem Jon Norstog var, og slo ham opp på Wikipedia. Der skriver de dette:

Jon Norstog (født 15. eller 30. oktober 1877 i Høydalsmo, Telemark, død 23. november 1942 i Nord-Dakota) var en norsk-amerikansk forfatter. Han gikk på lærerseminaret på Notodden i 1890-årene og utvandret til USA i 1902.[1][2] I USA hadde han vansker med å finne en forelegger, og kjøpte selv et lite trykkeri som han satte opp hjemme på gården i Nord-Dakota. Norstog forsøkte også å få i gang en norsk-amerikansk versjon av Dølen av Aasmund Olavsson Vinje.

Bestemoren hans på morsiden var kusine av Aasmund O. Vinje. Fra den vesle skrivestua si holdt han brevkontakt med gamlelæreren sin fra lærerskolen på Notodden, Peter Hognestad, som senere ble biskop i Bergen.[3]

Landsmål og kristendom sto sentralt hos Norstog.[4] Han ga ut 25 bøker, fire av disse i Norge. Forfatterskapet omfattet romaner, dikt, drama og fortellinger, og var til dels inspirert av Ole Rølvågs forfatterskap.[5]

Ifølge leserinnlegg i Dag og Tid var han født på Haukelisæter og vokste opp på Mo (Nå kalt Byrte).[6]

Så nå har jeg nok å lese for en stund framover, men jeg holder på med Edvard Hoems bok Jordmor på jorda. Den begynte jeg på mens jeg ventet på at servicen på bilen skulle bli ferdig, og jeg tror ikke jeg klarer å stoppe før jeg er ferdig med den. Da er jeg tilbake på 1800-tallet til folk som strever for å holde seg i live i Romsdal.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.