Kulturminner

Share

I dag kom jeg over en side på Wikipedia som lister alle kulturminner i hver kommune. Riksantikvaren har en slik oversikt, og så har man på Wikipedia laget en liste hvor man blant annet kan legge inn bilder og eventuelt skrive litt om dette kulturminnet.

For meg var det jo naturlig å begynne i Mandal og der var det jo mange å ta av. Så jeg tenkte jeg skulle ta en liten tur i dag og kanskje fotografere noen kulturminner. Men det var lettere sagt enn gjort å få tatt et bilde. Når det står en bil parkert foran fasaden på et hus og du skal ha denne fasaden, da blir det til at man håper på bedre lykke neste gang.

Men jeg fant et hus, Brogata 25 på Malmø i Mandal. Det ble ikke helt ideelt, men godt nok til at jeg tok et bilde. Jeg legger det ut her på bloggen i første omgang, og så får jeg se om jeg også legger det ut på Wikipedia eller om jeg prøver å få et bedre bilde der senere.

Riksantikvaren omtaler kulturminnet slik:

Brogata 26 er en enkel sveitsterstilbygning oppført i 1877. Bygningen skal ha blitt oppført av konsul og skipsreder Jens Bugge, som også lot oppføre andre bygninger i Mandal blant annet det verneverdige bygningsanlegget Hald. Det er svært forseggjorte sveitserstilsinteriører i bygningens tre stuer og yttergang i første etasje. De tre stuene ligger på rad mot gaten. Østre stue er gjennomgående og har utgang mot havestuen fra 1912. Sveitserstilen er en del av historismen, den retning innenfor arkitekturhistorien som dominerte i siste halvdel av 1800-tallet, og som fant sine forbilder i eldre stilarter. I interiører fra perioden kommer inspirasjonen fra tidligere stiluttrykk til syne gjennom stiletterligninger i tapeter, dekorasjonsmalerier, treskjæringsarbeid mv. Brogata 26 er i størrelse og eksteriør et relativt beskjedent bolighus. At man i et hus av denne type finner rike og mangfoldige interiører må betegnes som sjeldent.

Beskrivelse fra Enkeltminne: Bygningen er i halvannen etasje, med kvist på veranda på hovedfasaden mot gaten og glassveranda på gavlfasaden mot øst. Glassverandaen er oppført i 1912, og hadde da pulttak med valm på sidene. Den har senere fatt tak med veranda, sannsynligvis i 1960. Mot bakgården er det et tilbygg i to etasjer fra 1960. Bygningen har tømmervegger.

Formål og begrunnelse:

Fredningen omfatter bolighusets eksteriør og interiør. Formålet med fredningen er å bevare Brogata 26 som en særpreget sveitserstilbygning med rike og mangfoldige interiører fra det sene 1800-tallet. Fredningen skal ivareta bygningen som et arkitekturhistorisk og kulturhistorisk verdifullt uttrykk for en periode preget av inspirasjon fra tidligere tiders stiluttrykk. Fredningen omfatter bygningens interiør og eksteriør. Fredningen av bygningens eksteriør skal sikre bygningens arkitektur. Både hovedstrukturen i det arkitektoniske utrykket og detaljeringen, så som fasadeløsning, opprinnelige/eldre vinduer og dører, materialbruk og overflater, skal opprettholdes. Formålet er videre å bevare rominndelingen, bygningsdeler og overflater i de særpregede sveitserstilinteriørene i husets tre stuer og yttergang/vindfang i første etasje, samt interiøret i glassverandaen. Videre skal fast inventar bevares som en integrert del av interiøret.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.