Noe å lure på

Share

Bildet kan inneholde: tre, himmel og utendørs

Jeg tror dette er Storaker skole og bedehus. Hva som er hva, er jeg ikke sikker på, men kanskje det største er bedehuset, for skolen hadde nok ikke så mange barn. Det var et bilde i Lindesnes Avis fra 1962, der var det åtte elever. Trolig kom det flere  på bedehuset når det var møter der.

Jeg tenkte jeg skulle finne ut noe mer om disse husene, så jeg googlet både bedehus og skole, men bortsett fra de to bildene fra Minneboken i avisa, var det smått med treff.

Så tenkte jeg at jeg ville se i Norges bebyggelse, de har ofte tatt med bygg som ikke er bolighus, så det er mange bedehus og skoler der. Men ingen av disse klarte jeg å finne.

Bildet tok jeg i farten da vi kjørte forbi, så det er jo ikke noe godt bilde.

De mange bedehusene rundt om i landet er kulturhistorie som holder på å forsvinne. De brukes ikke særlig mye lenger, og da blir det etter hvert vedlikeholdskostnader som ingen føler ansvar for å skaffe penger til. Allerede er noen solgt til boliger eller fritidshus, ja større bedehus er solgt til næringsbygg.

For en del år siden var det 3000 bedehus i Norge, nå forsvinner de i rasende fart, stod det i en artikkel jeg leste. Der ble det også sagt at det ikke skulle så mye til for å ta vare på et slikt lite hus på bygda. Det ser ut som om noen tar vare på de to bedehusene over, for de er nymalt.

Men hvem det er som gjør det, det er et mysterium som jeg ikke klarte å løse ved bruk av Internett.

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.