Vigeland

Share

Fil:20031209-Vigeland fyr.jpg

På turen i til Varhaug i går kom vi til det første landemerket på turen. Jeg tok et bilde med nettbrettet, men Rolf Steinar Bergli sitt bilde er mye bedre, så jeg bruker heller det. Det ligger i artikkelen om Vigeland på Wikipedia.

Landemerket er Lindesnes fyr, som her er kopiert og står midt i rundkjøringen. Om vi ser nordover, ser vi Valle kirke. Den er ofte blitt forvekslet med Valle kirke i Setesdal. Noen mener at kirken i Setesdal fikk altertavlen som egentlig skulle til Vigeland. Utenfor kirken står en statue av Peder Claussøn Friis. Den kalles gjerne Peder i svingen og er laget av Gustav Vigeland, som var herfra.

Peder Claussøn Friis (15451614) var sogneprest i Valle fra 1566 til sin død. Han er kjent for sin interesse for geografi og historie. Han skrev boken «Norriges oc Omliggende Øers sandfærdige Besschriffuelse». Denne ble utgitt først etter hans død – i 1632. Han var den første som oversatte Snorres kongesaga til norsk: «Norske kongers Chronica». Den ble utgitt i 1633.

I mange år var far min, Henrik Haugland, engasjert på Audnastrand leirsted som ligger like ved Vigeland. Men jeg har ikke hatt noe særlig forhold til stedet, man kjører helst forbi. Noen ganger stopper jeg på Livoll for å fylle bensin på Circle K-stasjonen der. Det gjorde vi ikke på søndag.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.