Fanny Crosby

Share

I morgon er det 200 år sidan Fanny Crosby vart fødd. Ho mista far sin då ho var eitt år gammal, så ho vaks opp hos mora og besteforeldra. Som barn fekk ho ein augesjukdom som gjorde henne blind.  Seinare sa ho at ho meinte det var eit gode at ho var blind, for då kunne ho heller skrive om alt det vakre bestemor fortalde om.

På den tida var det jo ikkje radio og fjernsyn, så underhaldninga for eit barn var å høre dei eldre fortelje. Og bestemor fortalde ikkje minst om alt som sto i Bibelen. Det vert sagt at Fanny lærte seg store deler av Bibelen utanåt.

Det kan ein nok merke i songane hennar. 15 år gammal kom ho på blindeskule. Der var ho elev i 12 år og sidan var ho lærar der i 11 år. Heile tida skreiv ho dikt. Då ho slutta som lærar, gifta ho seg med den blinde musikaren van Alstyne. Då svinga diktinga hennar over til åndelege songar. I alt skreiv ho over 8000 sangar, dei fleste er gløymde nå, men 12 står i Sangboken. Men så levde ho til ho var 95 år gammal, så det vart mange år å skrive på.

Med henne kom ein ny stil inn i kristen sang i Norden. Før hadde det mest vore salmesang, no kom ein meir viseprega stil i sangen, gjerne med refreng. I desse koronatider kan det vere godt å finne dei fram på cd og høyre dei eller kanskje synge dei for deg sjølv og tenke på at om du må vere i karantene og isolasjon, så kan du sjå og syngje. Om du ikkje kan alle versa utanåt, slå opp i Sangboken. I morgon skal eg spele av songane hennar i Sangtimen i Valle Radio klokka 18.30.

Her er lista:

Sangboken nr. 12: Gå meg ei forbi, o Jesus
Sangboken nr. 38: La meg få høre om Jesus
Sangboken nr. 119: Salige visshet
Sangboken nr. 166: Gå til Jesus, kvar og ein
Sangboken nr. 324: Hele veien går han med
Sangboken nr. 354: Jesus hold meg ved ditt kors
Sangboken nr. 372: Sikker i Jesu armer
Sangboken nr. 443: Jeg må ha min Frelser med meg
Sangboken nr. 552: Vis meg veien, kjære Frelser
Sangboken nr. 762: Søk de forvillede
Sangboken nr. 862: En dag vil stemmen briste her
Sangboken nr. 887: Når mitt livsverk er enda

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.