Lokalhistorie

Share

I kveld hadde Siri Johannessen med seg Chris Nyborg på telefonen. Han jobber på Llokalhistorisk institutt på Nasjonalbiblioteket og Siri ville gjerne vite noe om situasjonen når det gjaldt slik litteratur i Setesdal.

Chris Nyborg kunne da fortelle at Bykle, Valle og Bygland, men også Vinje og Rauland hadde godt med lokalhistorisk litteratur, ikke bare  bygdebøker, men også en rekke andre skrifter om mer spesielle emner. Når det gjaldt Bygland, mente han nok at med hensyn til bygdebøker var kommunen i en særstilling, der hadde man 7 bind og var bare kommet til Jordalsbø. Men Valle med et titalls bøker og Bykle som første kommune som hadde digitalisert sine bygdebøker lå også langt framme. Det var for øvrig Chris Nyborg som hadde digitalisert Heimar og folk i Bykle, så det stoffet kjente han spesielt godt til.

I samtalen kom han også inn på Setesdalsbibliotrafi, heftet som Leonhard Jansen har laget og som viser noe av den varierte lokalhbistoriske litteraturen man har i regionen. Han mente alle disse skriftene avspeilet en folkeminnetradisjon i Setesdal som få andre kunne vise. Johannes Skar sitt verk Gamalt or Setesdal ble også nevnt, sammen med Jol i Setesdal, Setesdal og setesdøler, men også de årlige utgivelsene av kalendere var viktige. Historieinteressen er svært sterk i Setesdal, likevel har dalen bare ett historielag, Arendal har 7, ett for hver av de gamle kommunene, fortalte han.

Det er mulig å bruke Lokalhistoriewiki og Setesdalswiki til å samle slike minner, man trenger ikke gi ut bøker for å samle dem i våre dager, sa Chris Nyborg som også gledet seg over at folkemusikktradisjonen med stev og dans nå er kommet på UNESCOs liste over immateriell kulturarv. Og bunaden er spesiell ved at den har en ubrutt tradisjon, i Norge var det visst ellers bare Fana som hadde det.

Det var interessant å høre det vi kjenner fra kultur og folkeliv i Setesdal satt inn i en større sammenheng. Takk til Chris og Siri for en interessant samtale i Valle Radio. Bildet av han fant jeg på nettsiden til jobben hans, https://lokalhistorie.no/?page_id=875

Bilderesultater for chris nyborg

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.