Ingen vinner frem

Share

Ingen vinner frem til den evige ro var ein av songane som Siri hadde med i Sangkvelden tysdag. Det var ein instrumental versjon spelt av Tine Ting Helset på trompet. Teksten er av Lars Linderot og vart publisert første gong i 1798, men det tok to hundre år før han kom i salmeboka. Då hadde han vore med i sangbøkene lenge. Melodien er ein folketone, ein veit ikkje kven som laga den.

Lars Linderot var prest i Göteborg og sjølv om han gav ut fleire bøker, er det denne salma som vart ståande etter han. Han døydde då han forretta ei gravferd, ute ved kanten til grava.

Tre vers kom med i Norsk salmebok 2013, men det var fem vers i bruk på bedehusa. Her er dei tre:

Ingen vinner frem til den evige ro / som seg ei veldig fremtrenger. / Sjelen den må utstå en kamp for den tro / hvorav vår salighet henger. / Veien heter smal, og porten kalles trang, / alvor må det til på sjelefrelsens gang. / Strev da alvorlig, treng fremad med makt, / og om du vil himmerik vinne!

2Meget vil deg hindre, min sjel stå imot, / strid mot din salighets fiende! / Frem igjennom alt som vil stanse din fot, / la ikke verden deg blinde! / Intet vil deg gavne verdens hele prakt / dersom den får sjelen fanget i sin makt. / Hør hva han sier som døde for deg: / Kjemp i Guds kraft for din krone!

3Jesus i ditt hjerte er alle ting verd, / selv er han himmeriks rike; / derfor gjør med Jesus din daglige ferd, / trang er den veien, men like! / Treng deg til hans hjerte inn med all din makt, / få av nådens hånd din rene bryllupsdrakt! / Hør hva han sier: Bruk tålmod, o sjel, / så skal du himmerik vinne.

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.