Ein krigsseilar

Share

Eg skreiv nyleg om utstillinga om krigsseirlarar på Landeskogen. I går var det ein artikkel i Fædrelandsvennen av Lars Hollerud: Morfar, krigsseileren. Ettersom eg nyleg hadde skrive om dette emnet, måtte eg lese den.

I artikkelen fortel Lars Hollerud om morfar og mormor. Morfar var kaptein og under 2. verdskrigen vart han torpedert to gonger. Første gongen overlevde han, men 19. september 1941 vart skipet MT Barbro senka i Atlanterhavet. Det var fullasta med flybensin og gjekk i lufta. Alle omkom.

Lauritz Knutsen var frå Sandøya ved Brevik. Borghild var lærar på skule i Langangen då ho møtte han, og ho ville heller satse på han enn på den sjømannen ho alt var forlova med. Han som ho var forlova med, var på ein båt som låg i dokk i Buenos Aires i 1916. Bestemor Borghild kunne ikkje vente så lenge, så ho mønstra på som messepike etter å ha fått permisjon frå skulejobben og fått seg nødpass. Så seilte ho til Buenos Aires, fann han og slo opp. Deretter reiste ho heim og gifta seg med Lauritz Knutsen i Vennesla kyrkje i 1920. Dei fekk to døtre og 21 år saman, mange av dei åra var han sikkert borte også.

Det er nok mange på Sørlandet som har hatt foreldre eller besteforeldre til sjøs, men få han nok ei like dramatisk historie å fortelje til barn og barnebarn. Det skal vi vere takksame for.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.