Brillene knakk

Share

Det er vel ikkje det største problemet, særleg ikkje når ein har reservebriller, men dei gode brillene eg har hatt ei stund no, knakk i venstre stanga i kveld. Eg sat og las i Vetle Lid Larsen si mursteinsbok Lucias siste reise og då treng eg briller. Elles klarar eg meg godt utan.

Boka handlar om Sancta Lucia, helgenen vi syng om før jul. Ho kom forbi i Bokklubben, og eg “gløymde” å avbestille henne, for ho såg interessant ut, og det er ho også, i alle fall dei første 90 sidene. Når ein først har kome så langt i ei bok, brukar eg å lese henne ut. 622 sider + ordforklaringar. Her er litt av omtalen:

Når virkeligheten overgår fantasien
Lucias altfor korte liv, der hun så vidt rakk å være en livsglad, søkende og oppsetsig ungdom, fikk en fryktelig brutal avslutning. Det kunne like gjerne ha blitt en historisk bagatell, så hva var det med Lucia som gjorde at hun ble en helgen som alle, både gamle og unge, har et forhold til den dag i dag?

– Det har vært spesielt inspirerende å jobbe frem denne fortellingen. Jeg begynte å nøste i det for noen år siden, og ble så grepet av dette at jeg nå har jobbet fem år på heltid, sier Vetle Lid Larssen i intervju med VG.

Det startet på Sicilia, da han ramlet over en tom grav der Sankta Lucia skulle ha ligget. – Og dermed ble jeg viklet inn i en utrolig historie. Lucias siste reise er basert på virkelige hendelser og personer. Det er sant som det sies: Noen ganger overgår virkeligheten fantasien, sier Vetle Lid Larssen.

Tenåringstrøbbel
Forfatteren lar oss møte 17-årige Lucia, som er på vei til Roma med sin syke mor. Moren forsøker å sikre Lucias framtid gjennom et arrangert giftermål, men i Roma møter ungjenta folk som gir henne nye tanker og ønsker for sin egen framtid. Hun blir betatt av den  nye, kristne trosretningen og vier mer og mer av sin tid til å hjelpe sine trosfeller. Alt må foregå i det skjulte, men da hun sier tydelig fra til sin forlovede at hun ikke akter å gifte seg med ham, hevner han seg ved å angi henne. Det blir skjebnesvangert. Hun blir tatt til fange, brutalt voldtatt og til slutt henrettet.

Kan være et bilde av briller

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.