Omgang

Share

Det var ikkje omgangssjuke, men likevel fekk eg meg ein omgang i dag. For då eg hadde hatt mine to skiver heimebakt brød og juice, kjente eg at magen ikkje likte det han hadde fått. Før frokost hadde eg hatt eit par glass skumma kulturmelk, og då kjende eg ikkje noko.

Heldigvis var ein tom isboks nær ved, så den fekk frukosten min i staden, så det gjekk ikkje ut over nokon andre enn meg sjølv. Men eg fann det lurast å finne senga att og prøve å sove det av meg. Seinare laga Reidun saftsuppe på havregryn, det har gjerne vore godt å starte med etter å ha gitt hals. Det gjekk bra, og så var det bare å sove vidare.

Med så mykje soving skulle ein tru eg var utsoven no, men det kjennest ikkje slik ut. Eg måtte gå i nynorskordboka og sjå kva den sa om ordet omgang. Her er svaret eg fekk:

omgang I

substantiv hankjønn 

Opphav

 • norrønt umgangr
 • av omgå

Tyding og bruk

  1. Døme

   • laget vann første omgangen
   • presidenten vart vald i andre omgangen
   • i siste omgang – til slutt og rest
  2. Døme

   • gje nokon ein omgang (juling)
   1. Døme

    • la støvlane få ein omgang skokrem
  3. Døme

   • leiarvervet gjekk på omgang blant medlemene
  4. Døme

   • strikke fem omgangar på rundpinne

Faste uttrykk

 • i første omgang
   • til å byrje med

Og så måtte eg slå opp omgangssjuke, sjølv om det ikkje var det eg hadde:

Tyding og bruk

  • kortvarig sjukdom som snøgt spreier seg frå person til person
  • farangepidemi

Ettersom Reidun ikkje fekk noko, var det altså ikkje ein farang.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.