Meir om Postludium

Share

Postludium er eit unikt program på mange måtar. Her får lyttarane i Valle Radio møte musikk og utøvarar som ein mest aldri elles høyrer i eteren. I går hadde Siri Johannessen funne fram til nye perler. Programmet var slik:

  • Ercole Pasquini: «Canzon francese», spilt av Francesco Cera på Gugliemi-orgelet fra 1612 i Santa Maria-kirken i Vallicella i Roma. Fra albumet Roma Baroque (2004),
  • Tarquinio Merula: «Toccata del secondo tono», spilt av Francesco Cera på Traeri-orgelpositivet i Sant’Eugenio papa-kirken i Bologna. Fra albumet Merula: Complete works for organ (2013),
  • Henrik Ødegaard: Partita over «Å, tenk eingong når alle fram skal stemna», spilt av Ghislain Gourvennec på Jørgensen-orgelet i Skien kirke. Fra albumet Henrik Ødegaard – Organ Music (1981)

Siri lagar også svært gode og informative introduksjonar til programma. I går fekk vi høyre om organisten Francesco Cera, som spelte dei to første stykka:

Den som skal spille er cembalisten, organisten og dirigenten Francesco Cera fra Bologna i Italia. Han studerte med Ferdinando Tagliavini og Gustav Leonhardt ved konservatoriet i Amsterdam fra 1989 til ’91, og har spesialisert seg på italiensk barokkmusikk for cembalo og orgel. Cera regnes som en av Italias ledende innen tidligmusikk. Han underviser i cembalo ved Conservatorio E.R. Duni i Matera i Italia, og har dessuten avholdt flere mesterklasser både i Europa og USA.

Om den siste organisten fortalde Siri dette:

Organisten, cembalisten og orgellæreren Ghislain Gourvennec ble født i Paris i 1983, og bosatt i Norge siden 2003. Han begynte allerede som seksåring å lære pianospill, og da han ble ti begynte han å spille orgel hos Marie-Agnès Grall-Menet. Senere studerte han orgel, musikkteori og -analyse ved det nasjonale musikkakademiet i Brest, og tok deretter diplom i orgel ved musikkonservatoriet i Saint-Maur. Spesialiseringen innen kirkemusikk fant sted ved Universitetet i Stavanger. Blant hans læremestre finner vi Christian Ott, Eric Lebrun, Pierre Pincemaille, Henry-Franck Beauperin, Olivier Latry og Vidar Vikøren. Gourvennec grunnla Christine orgelskole i Stavanger, som nå er en del av musikkskolen der, og foreleser i tidlig musikk, cembalo og basso continuo ved fakultetet for scenekunst, Universitetet i Stavanger.

Han spelte på orgelet i Skien kirke. Vi kunne sjå kyrkja på NRK TV1 i kveld, for dei sende frå NM-veka, som i år er i Skien. Og sjølv om det er mange ulike sportsgreiner dei konkurrerer i der, er nok ikkje orgelspel med. Om orgelet i Skien kirke skriv Siri:

Orgelet Gourvennec skal spille på skal være Norges nest største romantiske kirkeorgel, og Jørgensens største. Det befinner seg i Skien kirke, og er ombygget av Jørgensen i 1954, men har fremdeles deler fra Olsen & Jørgensen-orgelet fra 1894. Det opprinnelige orgelet hadde 31 stemmer fordelt over to manualer og pedal. I 1936 fikk det åtte nye stemmer og en tredje manual, i tillegg til at enkelte stemmer ble skiftet ut. Dette arbeidet ble utført av Jørgensen Orgelfabrikk i Oslo.

Etter ombygningen i 1954 ble antallet stemmer økt til 70, og det fikk et fjerde manual, i tillegg til at det ble lagt opp brytere for et alterorgel. I 2019 ble det vedlikeholdt, delvis restaurert og bygget om av Karl Schuke Orgelbauwerkstatt.

Det kan du tenke på når du ser på NM i morgon .

Foto: Rune Mathisen, Wikemedia Commons

Skien kirke - front.jpg

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.