Stemmerett

Share

I boka Demokratiets langsomme død – Den nye intoleransen av Janne Haaland Matlary er det eit kapittel om Intoleranse: Exit frihet, likhet og rasjonalitet.

Innleiinga er verd å dele:

Stemmerett ved lavvann.

I 1844 gikk Åasmund Olavsson Vinje på ski fra Vinje i Telemark til Mandal. Han hadde fått jobb som timelærer på borgerskolen og ankom gården Berge utenfor Mandal hvor han banket på og ba om litt mat mot å ta i et tak hvis det trengtes. Vinje var høy og vindskeiv og sikkert svett og trett og snakket selvsagt dialekten han ble så kjent for.  Vi kan tenke oss kontrasten til naboen til Berge, som var innom, stortingsmannen Søren Jaabæk. Men de to kom raskt i snakk om politikk og dette ble grunnlaget for et vennskap basert på intens politisk interesse hos begge.

Vinje var fattig og derfor uten stemmerett. Han kjøpte da en liten holme i Skogsfjorden ved Mandal som gjorde ham til eiendomsbesitter og derfor gav stemmerett. Andre kjøpte en myr med samme intensjon, de såkalte myrmenn. Både myr og holme var nok det billigste man kunne kjøpe av eiendom, ubrukelige som de var.

I Mandal sa man at Vinje har stemmerett ved lavvann.

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.