Gledesbud

Share

Eg hadde tenkt at det vel var på tide å skrive om Den indre Sjømannsmisjon på Setesdalswiki. Eg var sjølv knytta til organisasjonen som redaktør av bladet Fiskerens Venn frå 1972 til 1976, då eg fekk kall til å bli rektor på Hadsel folkehøyskole i samband med at organisasjonen gjekk inn som medeigar i skolen saman med Ungdomsforbundet, Den norske sjømannsmisjon og Broderkretsen på Havet.

I samband med det leita eg fram 100-års historia Med gledesbud til havets folk skrive av journalist Kjell Hagen i Vårt Land. Den kom ut i 1980, så det er over 40 år sidan. Før det kom det ut ei historie av Hans Jacobsen, Fiskerliv i helg og yrke i 1955, då var organisasjonen 75 år. Mykje er endra i samfunnet sidan 1980, så organisasjonen har også endra seg mykje.

I mi tid var det sterk konsentrasjon om Lofotfisket, då engasjerte organisasjonen mange deltidsarbeidarar. Predikantar som reiste og hadde møteveker elles i året, vart også sende til Lofoten i vintersesongen, så når vi hadde arbeidermøte på Havly Svolvær i slutten av januar, kunne det vere opp mot 100 personar som skulle ut i ulike tenester i sesongen. Då eg var rektor på Hadsel folkehøgskole, deltok ofte vi lærarane med innslag på den store festen laurdagskvelden før møtet vart avslutta med gudstenester sundagen.

Framleis er organisasjonen aktiv for å formidle gledesbud til havets folk. Å dukke ned i gamle årgangar av Fiskerens Venn (som eg har innbundne) og å lese Kjell Hagen si bok, det brakte mange gode minne fram.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.